“Τα ΑμεΑ είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας”…, “Η προσβασιμότητα είναι δικαίωμα όλων”…. και άλλες συναφείς φράσεις ηχούν στα αυτιά μας σε γιορτές, εκδηλώσεις, πολιτικές ομιλίες και αφιερώματα σε παγκόσμιες ημέρες. Η πραγματικότητα όμως δεν χρειάζεται λέξεις, αλλά… πράξεις! Εκεί φαίνεται πως χολένουμε…σαν χώρα, σαν κράτος, σαν Δήμος, σαν πόλη! Λόγια, λόγια, λόγια… Οι υποσχέσεις και τα «θα» μένουν στους καλογραμμένους προεκλογικούς λόγους πολιτικών – μιας που στην “οδό της θεωρίας” έχουν μαζευτεί πολλοί – και δεν μετουσιώνονται σε πράξεις, προκειμένου να αγγίξουν την ανθρώπινη και πρακτική διάσταση του θέματος της προσβασιμότητας.

Και έτσι η καθημερινότητα των ΑμεΑ μετατρέπεται σε Γολγοθά στην Ελλάδα του 2019! Μια βόλτα στην πραγματικότητα… Το να αποτυπώσουμε σε ένα κείμενο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες στην καθημερινότητα τους στην «αφιλοξενη» (τον τίτλο τον κερδίζει με διαφορά…) για αυτά πόλη της Τρίπολης, ήταν κάτι εύκολο. Το να περάσουμε όμως μαζί τους, μια ημέρα από την καθημερινότητα τους σε real time μας έκανε να παρατηρήσουμε διαφορετικά τα πράγματα…

Η βόλτα μας ξεκινά και η απογοήτευση μας “υποδέχεται” στην πρώτη μας κιόλας καταγραφή…

Αποφασίσαμε λοιπόν, να κάνουμε αυτή την βόλτα μαζί με τον Παναγιώτη Παρασκευόπουλο ,για να δούμε μέσα από τα δικά του μάτια τα εμπόδια, τις ελλείψεις και τις κακοτεχνίες, που λειτουργούν ως προσκόμματα σε μια ήδη απαιτητική καθημερινότητα για τους ανθρώπους αυτούς. Σε κάθε γωνιά μια καινούργια… δυσάρεστη έκπληξη για εμάς και μια καινούργια δοκιμασία για τον Παναγιώτη!

Ράμπες για … ΟΣΚΑΡ! Οδός 28ης Οκτωβρίου… ένας από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης μας! Εκεί αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, η κατάσταση που επικρατεί στην Τρίπολη στο σύνολο της με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ράμπες διαλυμένες, ράμπες που οδηγούν σε φρεάτια, ράμπες που δεν πληρούν καμία προδιαγραφή και μοιάζουν σαν κάποιος να τις έβαλε εκεί για να βγάλει την … υποχρέωση.

Έχοντας πάρει μια δυνατή γεύση και με την απορία για το τι άλλο μας περιμένει άραγε, συνεχίσαμε την διαδρομή μας…. Ένα φρεάτιο, μια κολόνα της ΔΕΗ και μερικά σκαλιά έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην καθημερινότητα κάποιων, μπορεί να καταγράφονται ως απλές δυσκολίες, για άλλους όμως αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια.

Κοινοποίηση:

20,180 Σκέψεις στο “Το μέλλον χρειάζεται πράξεις!”